Arui

Ammotragus lervia

Występowanie
Północna Afryka: Maroko, Algieria, Tunezja, Libia, Sudan, Egipt.

Środowisko życia
Góry do wysokości 4000 m n.p.m., tereny pustynne.

Pożywienie
Dieta zróżnicowana: trawa, gałązki, pędy drzew i krzewów, porosty.
Jest odporny na brak wody i bardzo wytrzymały.

Rozmnażanie
Ruja przypada na listopad.
Po ciąży trwającej 150-165 dni rodzi się 1-2 młode.

Ochrona i zagrożenia
Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii VU – narażony na wyginięcie.

Ciekawostki
Żyje w stadach. Bardzo zwinnie porusza się po skalistym terenie.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Więcej

Używamy plików cookie (ciasteczek) do przechowywania informacji takich, jak Twoje osobiste ustawienia strony. Wszystkie pliki pobierane z serwerów tego serwisu są zapisywane w logach, a następnie przechowywane i analizowane. Pliki logów nie zawierają prywatnych informacji, ale moga zawierać adres IP użytkownika, który jest automatycznie rozpoznawany przez nasze serwery. Dane te mogą być udostępniane instytucjom do tego powołanym, jeśli zostanie stwierdzone naruszenie praw serwisu, próba włamania lub działanie na szkodę serwisu. Ciasteczka Strona ta nie zbiera jakichkolwiek informacji, które same w sobie pozwoliłyby na identyfikację użytkownika bez jego zgody. Jakiekolwiek ciasteczka, które mogą zostać wykorzystane przez tę stronę, są wykorzystywane jednorazowo podczas sesji lub przechowywane, aby zachować ustawienia użytkownika. Ciasteczka nigdy nie są przekazywane osobom trzecim.

Zamknij