Daniel płowy

Daniel płowy

Występowanie
Zachodnia i środkowa Europa. Introdukowany na inne kontynenty (Afryka, Ameryka Północna, Ameryka Południowa, Australia). W Polsce najliczniej występuje w zachodniej części kraju.

Środowisko życia
Lasy liściaste i mieszane z polanami, w sąsiedztwie łąk, niższe góry, otwarte tereny trawiaste.

Pożywienie
Trawy, dwuliścienne rośliny zielne, pędy drzew i krzewów, kora drzew.

Rozmnażanie
Okres godowy (bekowisko) przypada na październik i listopad.
Podczas rui samce gromadzą wokół siebie łanie i bronią ich przed konkurentami. Ciąża trwa 230-245 dni. Samica rodzi na początku czerwca zwykle jedno, bardzo rzadko dwa młode.

Ochrona i zagrożenia
Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony
Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Ciekawostki
W Polsce daniel był od średniowiecza hodowany w parkach i menażeriach jako zwierzę ozdobne.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Więcej

Używamy plików cookie (ciasteczek) do przechowywania informacji takich, jak Twoje osobiste ustawienia strony. Wszystkie pliki pobierane z serwerów tego serwisu są zapisywane w logach, a następnie przechowywane i analizowane. Pliki logów nie zawierają prywatnych informacji, ale moga zawierać adres IP użytkownika, który jest automatycznie rozpoznawany przez nasze serwery. Dane te mogą być udostępniane instytucjom do tego powołanym, jeśli zostanie stwierdzone naruszenie praw serwisu, próba włamania lub działanie na szkodę serwisu. Ciasteczka Strona ta nie zbiera jakichkolwiek informacji, które same w sobie pozwoliłyby na identyfikację użytkownika bez jego zgody. Jakiekolwiek ciasteczka, które mogą zostać wykorzystane przez tę stronę, są wykorzystywane jednorazowo podczas sesji lub przechowywane, aby zachować ustawienia użytkownika. Ciasteczka nigdy nie są przekazywane osobom trzecim.

Zamknij