Emu

Emu

Występowanie
Australia

Środowisko życia
Krzaczaste stepy, otwarte równiny, mało zwarte lasy w suchych okolicach.

Pożywienie
Głównie nasiona, owady i owoce.

Rozmnażanie
Gniazdo umieszczone jest na ziemi.
W zniesieniu 5-15 jaj, wysiadywanych przez samca 56 dni. Samiec również sprawuje opiekę nad pisklętami.

Ochrona i zagrożenia
Gatunek niezagrożony.

Ciekawostki
Jest drugim po strusiu afrykańskim największym żyjącym ptakiem.
Biega bardzo szybko, osiągając prędkość do 50 km/h. W razie zagrożenia broni się uderzając napastnika nogami. Potrafi pływać. Jest hodowany dla mięsa, oleju i skór.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Więcej

Używamy plików cookie (ciasteczek) do przechowywania informacji takich, jak Twoje osobiste ustawienia strony. Wszystkie pliki pobierane z serwerów tego serwisu są zapisywane w logach, a następnie przechowywane i analizowane. Pliki logów nie zawierają prywatnych informacji, ale moga zawierać adres IP użytkownika, który jest automatycznie rozpoznawany przez nasze serwery. Dane te mogą być udostępniane instytucjom do tego powołanym, jeśli zostanie stwierdzone naruszenie praw serwisu, próba włamania lub działanie na szkodę serwisu. Ciasteczka Strona ta nie zbiera jakichkolwiek informacji, które same w sobie pozwoliłyby na identyfikację użytkownika bez jego zgody. Jakiekolwiek ciasteczka, które mogą zostać wykorzystane przez tę stronę, są wykorzystywane jednorazowo podczas sesji lub przechowywane, aby zachować ustawienia użytkownika. Ciasteczka nigdy nie są przekazywane osobom trzecim.

Zamknij