Gnu brunatne

Gnu brunatne

Występowanie
Stepy Afryki południowej (okolice Kapsztadu) głównie w pobliżu zbiorników wody.

Pożywienie
Przede wszystkim żywią się trawą, jednak nie gardzą też krzewami ani sukulentami.

Wygląd
Słabo widoczny dymorfizm płciowy. Długość ciała może przekraczać 2m, a waga osiągać 180kg. Ubarwienie ciemnobrunatne. Długie, czarne włosy na brodzie i podgardlu. Charakterystyczny, odcinający się od reszty ciała, długi (90cm) biały ogon. Potężne, zakrzywione rogi występują u obojga płci.

Zachowanie
Są zdecydowanie bardziej aktywne w niższych temperaturach. W godzinach największego natężenia słońca, zwykle leżą i odpoczywają. Walki zdarzają się sporadycznie, gdyż samce straszą agresora głośnym prychnięciem i opuszczeniem głowy. Jeśli to nie starczy, konfrontacja może toczyć się na śmierć i życie, gdyż ustawione na wprost rogi, są wielce niebezpieczne.

Ciekawostki:
Gatunek ten w zasadzie wyginął na wolności. W krytycznym momencie ich liczbę szacowano na 300 osobników. Dzięki intensywnej pracy prywatnych rezerwatów oraz wielu ogrodów zoologicznych na świecie, obecnie populacja jest na poziomie ponad 10 tys.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Więcej

Używamy plików cookie (ciasteczek) do przechowywania informacji takich, jak Twoje osobiste ustawienia strony. Wszystkie pliki pobierane z serwerów tego serwisu są zapisywane w logach, a następnie przechowywane i analizowane. Pliki logów nie zawierają prywatnych informacji, ale moga zawierać adres IP użytkownika, który jest automatycznie rozpoznawany przez nasze serwery. Dane te mogą być udostępniane instytucjom do tego powołanym, jeśli zostanie stwierdzone naruszenie praw serwisu, próba włamania lub działanie na szkodę serwisu. Ciasteczka Strona ta nie zbiera jakichkolwiek informacji, które same w sobie pozwoliłyby na identyfikację użytkownika bez jego zgody. Jakiekolwiek ciasteczka, które mogą zostać wykorzystane przez tę stronę, są wykorzystywane jednorazowo podczas sesji lub przechowywane, aby zachować ustawienia użytkownika. Ciasteczka nigdy nie są przekazywane osobom trzecim.

Zamknij