Kangur rdzawoszyi

Kangur rdzawoszyi

Występowanie
Wschodnia i południowo-wschodnia Australia oraz Tasmania.

Środowisko życia
Zamieszkuje otwarte tereny przybrzeżne.

Pożywienie
Typowy roślinożerca.
Żywi się głównie liśćmi i trawą.

Rozmnażanie
Po krótkim, około 35 – dniowym okresie ciąży samica rodzi młode wielkości ziarna fasoli, nagie i ślepe. Wędruje ono wzdłuż wylizanej przez matkę trasy od jej dróg rodnych do wnętrza torby.
Tam obejmuje pyszczkiem sutek matki i rozwija się dalej przez około 7 miesięcy.

Ochrona i zagrożenia
Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Ciekawostki
Poczucie bezpieczeństwa w torbie matki jest tak mocne, że w razie niebezpieczeństwa nawet już wyrośnięty, prawie dorosły osobnik szuka tam schronienia.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Więcej

Używamy plików cookie (ciasteczek) do przechowywania informacji takich, jak Twoje osobiste ustawienia strony. Wszystkie pliki pobierane z serwerów tego serwisu są zapisywane w logach, a następnie przechowywane i analizowane. Pliki logów nie zawierają prywatnych informacji, ale moga zawierać adres IP użytkownika, który jest automatycznie rozpoznawany przez nasze serwery. Dane te mogą być udostępniane instytucjom do tego powołanym, jeśli zostanie stwierdzone naruszenie praw serwisu, próba włamania lub działanie na szkodę serwisu. Ciasteczka Strona ta nie zbiera jakichkolwiek informacji, które same w sobie pozwoliłyby na identyfikację użytkownika bez jego zgody. Jakiekolwiek ciasteczka, które mogą zostać wykorzystane przez tę stronę, są wykorzystywane jednorazowo podczas sesji lub przechowywane, aby zachować ustawienia użytkownika. Ciasteczka nigdy nie są przekazywane osobom trzecim.

Zamknij