Koati południowy

Koati południowy

Występowanie
Ameryka Północna i Południowa.
Zamieszkuje lasy klimatu umiarkowanego, lasy tropikalne, sawanny porośnięte rzadkimi drzewami, krzaczaste stepy,  stoki gór. Prowadzi dzienny tryb życia, noce spędza na drzewach.

Pożywienie
Żeruje na ziemi i na drzewach. Pokarm stanowią chrząszcze, mrówki, pająki, skorpiony, skorupiaki, stonogi, żaby, jaszczurki, gryzonie, owoce. Dorosłe osobniki osiągają wagę od 3,5 do 6 kg.

Rozmnażanie
Ciąża trwa 77 dni; w jednym miocie rodzi się najczęściej 3-4 młodych.

Ciekawostki
W czasie poszukiwania zdobyczy koati posługuje się przede wszystkim węchem, a nie wzrokiem – swój łup potrafi wykryć na głębokości ponad 30 cm pod ziemią.
Koati południowy, zwany również ostronosem, należy do tej samej rodziny co szop pracz.
Szybki i wytrwały, w razie zagrożenia potrafi biec z prędkością 30 km/h. Doskonale skacze,  wspina się na drzewa, potrafi też pływać.  Długość życia: do 14 lat.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Więcej

Używamy plików cookie (ciasteczek) do przechowywania informacji takich, jak Twoje osobiste ustawienia strony. Wszystkie pliki pobierane z serwerów tego serwisu są zapisywane w logach, a następnie przechowywane i analizowane. Pliki logów nie zawierają prywatnych informacji, ale moga zawierać adres IP użytkownika, który jest automatycznie rozpoznawany przez nasze serwery. Dane te mogą być udostępniane instytucjom do tego powołanym, jeśli zostanie stwierdzone naruszenie praw serwisu, próba włamania lub działanie na szkodę serwisu. Ciasteczka Strona ta nie zbiera jakichkolwiek informacji, które same w sobie pozwoliłyby na identyfikację użytkownika bez jego zgody. Jakiekolwiek ciasteczka, które mogą zostać wykorzystane przez tę stronę, są wykorzystywane jednorazowo podczas sesji lub przechowywane, aby zachować ustawienia użytkownika. Ciasteczka nigdy nie są przekazywane osobom trzecim.

Zamknij