Mundżak chiński

Mundżak chiński

Występowanie
Południowo-wschodnie Chiny, Tajwan. Introdukowany w Anglii na początku XX wieku.

Środowisko życia
Lasy i zarośla. Spotykany na wysokości do 3 500 m n.p.m.

Pożywienie
Rośliny zielne, liście krzewów, gałązki, owoce.

Rozmnażanie
Rozmnaża się w ciągu całego roku. Po ciąży trwającej około 210 dni rodzi się jedno młode, które pozostaje pod opieką matki do 4 miesiąca życia.

Ochrona i zagrożenia
Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony
Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Ciekawostki
Jest jednym z najmniejszych przedstawicieli rodziny jeleniowatych.
Żyje do 13 lat. W sytuacji zagrożenia podnosi ogon i wydaje donośny odgłos przypominający szczekanie.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Więcej

Używamy plików cookie (ciasteczek) do przechowywania informacji takich, jak Twoje osobiste ustawienia strony. Wszystkie pliki pobierane z serwerów tego serwisu są zapisywane w logach, a następnie przechowywane i analizowane. Pliki logów nie zawierają prywatnych informacji, ale moga zawierać adres IP użytkownika, który jest automatycznie rozpoznawany przez nasze serwery. Dane te mogą być udostępniane instytucjom do tego powołanym, jeśli zostanie stwierdzone naruszenie praw serwisu, próba włamania lub działanie na szkodę serwisu. Ciasteczka Strona ta nie zbiera jakichkolwiek informacji, które same w sobie pozwoliłyby na identyfikację użytkownika bez jego zgody. Jakiekolwiek ciasteczka, które mogą zostać wykorzystane przez tę stronę, są wykorzystywane jednorazowo podczas sesji lub przechowywane, aby zachować ustawienia użytkownika. Ciasteczka nigdy nie są przekazywane osobom trzecim.

Zamknij