Nandu szare

 

Występowanie
Wschodnia część Ameryki Południowej. Brazylia, Paragwaj, Urugwaj, Argentyna.

Środowisko życia
Stepy i sawanny

Pożywienie
Liście, nasiona, korzenie i owoce.
Dieta jest uzupełniana owadami, a także jaszczurkami, żabami, małymi ptakami i wężami.

Rozmnażanie
Jeden samiec łączy się z 6-15 samicami.
Broni swego haremu i terytorium przed innymi dorosłymi samcami. Samice składają do wspólnego gniazda 15-30 jaj. Wysiaduje je tylko samiec przez 35-40 dni. Samiec również opiekuje się pisklętami, które zaraz po wykluciu są samodzielne.

Ochrona i zagrożenia
Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii NT (bliski zagrożenia).

Ciekawostki
Nandu posiadają doskonały wzrok, dobrze pływają i szybko biegają (mogą przekraczać prędkość 40 km/godz).  Długie skrzydła wykorzystują do gwałtownej zmiany kierunku.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Więcej

Używamy plików cookie (ciasteczek) do przechowywania informacji takich, jak Twoje osobiste ustawienia strony. Wszystkie pliki pobierane z serwerów tego serwisu są zapisywane w logach, a następnie przechowywane i analizowane. Pliki logów nie zawierają prywatnych informacji, ale moga zawierać adres IP użytkownika, który jest automatycznie rozpoznawany przez nasze serwery. Dane te mogą być udostępniane instytucjom do tego powołanym, jeśli zostanie stwierdzone naruszenie praw serwisu, próba włamania lub działanie na szkodę serwisu. Ciasteczka Strona ta nie zbiera jakichkolwiek informacji, które same w sobie pozwoliłyby na identyfikację użytkownika bez jego zgody. Jakiekolwiek ciasteczka, które mogą zostać wykorzystane przez tę stronę, są wykorzystywane jednorazowo podczas sesji lub przechowywane, aby zachować ustawienia użytkownika. Ciasteczka nigdy nie są przekazywane osobom trzecim.

Zamknij