Pekari obraźny

Pekari obraźny

Występowanie
Występuje głównie w Ameryce Południowej, ponadto w południowej części Ameryki Północnej. Zamieszkuje różnorodne środowiska od pustyń po tropikalne lasy deszczowe.

Pożywienie
Pekari są wszystkożerne, podobnie jak świniowate poszukują pokarmu pod ziemią. W ich diecie przeważa pokarm roślinny. Nie gardzą jednak owadami, płazami, gadami, rybami, jajami i padliną.

Rozmnażanie
Ciąza trwa od 141 – 162 dni, po której na świat przychodzą najczęściej  2 młode.

Ciekawostki
Aktywny w nocy oraz w chłodniejszych porach dnia. Tworzy stada od 5 do 50 sztuk, którym przewodzi dominująca samica. Są to zwierzęta agresywne i niebezpieczne.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Więcej

Używamy plików cookie (ciasteczek) do przechowywania informacji takich, jak Twoje osobiste ustawienia strony. Wszystkie pliki pobierane z serwerów tego serwisu są zapisywane w logach, a następnie przechowywane i analizowane. Pliki logów nie zawierają prywatnych informacji, ale moga zawierać adres IP użytkownika, który jest automatycznie rozpoznawany przez nasze serwery. Dane te mogą być udostępniane instytucjom do tego powołanym, jeśli zostanie stwierdzone naruszenie praw serwisu, próba włamania lub działanie na szkodę serwisu. Ciasteczka Strona ta nie zbiera jakichkolwiek informacji, które same w sobie pozwoliłyby na identyfikację użytkownika bez jego zgody. Jakiekolwiek ciasteczka, które mogą zostać wykorzystane przez tę stronę, są wykorzystywane jednorazowo podczas sesji lub przechowywane, aby zachować ustawienia użytkownika. Ciasteczka nigdy nie są przekazywane osobom trzecim.

Zamknij