Struś afrykański

Struś afrykański

 Występowanie
Afryka na terenie południowej Sahary, Sudan, Etiopia, Somalia po Kenię, południowa Kenia po Tanzanię i Afryka Południowa.

Środowisko życia
Pustynie, półpustynie, sawanny

Pożywienie
Roślinożerne. Dietę uzupełniają owadami i niewielkimi kręgowcami.

Rozmnażanie
Samcowi towarzyszy harem samic.
Gniazdo ma postać płytkiego dołu o średnicy 3 m, wygrzebanego w piasku lub ziemi. W gnieździe znajdują się jaja wszystkich 2-5 samic haremu. Wysiadywane są 42-46 dni przez dominującą samicę, którą zmienia samiec.

Ochrona i zagrożenia
Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.
Populacja żyjąca na Saharze, w Somalii, Kenii i Tanzanii objęta jest I załącznikiem Konwencji Waszyngtońskiej.

Ciekawostki
Największy ptak żyjący obecnie na ziemi, najszybszy spośród nielotnych ptaków lądowych.
Na dłuższych dystansach biega z prędkością 50 km/h, a na krótszych – nawet do 70 km/h. Jego stopy zakończone są tylko 2 palcami. Ma doskonały wzrok – widzi dobrze na odległość do około 5 km.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Więcej

Używamy plików cookie (ciasteczek) do przechowywania informacji takich, jak Twoje osobiste ustawienia strony. Wszystkie pliki pobierane z serwerów tego serwisu są zapisywane w logach, a następnie przechowywane i analizowane. Pliki logów nie zawierają prywatnych informacji, ale moga zawierać adres IP użytkownika, który jest automatycznie rozpoznawany przez nasze serwery. Dane te mogą być udostępniane instytucjom do tego powołanym, jeśli zostanie stwierdzone naruszenie praw serwisu, próba włamania lub działanie na szkodę serwisu. Ciasteczka Strona ta nie zbiera jakichkolwiek informacji, które same w sobie pozwoliłyby na identyfikację użytkownika bez jego zgody. Jakiekolwiek ciasteczka, które mogą zostać wykorzystane przez tę stronę, są wykorzystywane jednorazowo podczas sesji lub przechowywane, aby zachować ustawienia użytkownika. Ciasteczka nigdy nie są przekazywane osobom trzecim.

Zamknij