Surykatka

Surykatka

Przedstawiciel rodziny mangustowatych (Herpestidae) należących do rzędu drapieżnych znany jest z życia w grupach rodzinnych i robienia charakterystycznej stójki przy wypatrywaniu ewentualnego zagrożenia. Surykatki są smukłe, mają popielatą sierść z czarnymi poprzecznymi paskami i ciemniejszym ogonem. Mają 25-35 cm długości i ważą 600-975 g|

Występowanie
Zamieszkuje ona południową Afrykę, głównie pustynię Kalahari.

Pożywienie
Żywią się bezkręgowcami, małymi ptakami i gryzoniami oraz pokarmem roślinnym.

Rozmnażanie
Ciąża trwa 11 tygodni i po tym czasie na świat przychodzi 2-5 młodych.

Ciekawostki
Tworzą stada liczące 30 osobników, zwykle grupy rodzinowe, zawsze co najmniej jeden osobnik wypatruje niebezpieczeństwa i w razie potrzeby wydaje ostrzegawcze piski.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Więcej

Używamy plików cookie (ciasteczek) do przechowywania informacji takich, jak Twoje osobiste ustawienia strony. Wszystkie pliki pobierane z serwerów tego serwisu są zapisywane w logach, a następnie przechowywane i analizowane. Pliki logów nie zawierają prywatnych informacji, ale moga zawierać adres IP użytkownika, który jest automatycznie rozpoznawany przez nasze serwery. Dane te mogą być udostępniane instytucjom do tego powołanym, jeśli zostanie stwierdzone naruszenie praw serwisu, próba włamania lub działanie na szkodę serwisu. Ciasteczka Strona ta nie zbiera jakichkolwiek informacji, które same w sobie pozwoliłyby na identyfikację użytkownika bez jego zgody. Jakiekolwiek ciasteczka, które mogą zostać wykorzystane przez tę stronę, są wykorzystywane jednorazowo podczas sesji lub przechowywane, aby zachować ustawienia użytkownika. Ciasteczka nigdy nie są przekazywane osobom trzecim.

Zamknij