Szop pracz

Szop pracz

Występowanie
Ameryka Północna i Środkowa. Introdukowany w Europie w początkach lat 30-tych XX wieku, w Polsce pojawił się w latach 80-tych.

Środowisko życia
Zadrzewione tereny w pobliżu wody, obszary zurbanizowane.

Pożywienie
Ślimaki, żaby, ryby i raki oraz orzechy, nasiona, owoce.
Ma charakterystyczny zwyczaj płukania pokarmu w wodzie, stąd wywodzi się jego nazwa.

Rozmnażanie
Po około 65-dniowej ciąży rodzi się   1-7 młodych.
Matka karmi je mlekiem przez 2-3 miesiące. Po tym czasie młode szopy zaczynają samodzielnie poszukiwać pożywienia.

Ochrona i zagrożenia
Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Ciekawostki
Aktywny nocą, dzień spędza w kryjówkach.
Dobrze wspina się na drzewa, bardzo dobrze pływa.
Poza okresem godowym żyje samotnie.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Więcej

Używamy plików cookie (ciasteczek) do przechowywania informacji takich, jak Twoje osobiste ustawienia strony. Wszystkie pliki pobierane z serwerów tego serwisu są zapisywane w logach, a następnie przechowywane i analizowane. Pliki logów nie zawierają prywatnych informacji, ale moga zawierać adres IP użytkownika, który jest automatycznie rozpoznawany przez nasze serwery. Dane te mogą być udostępniane instytucjom do tego powołanym, jeśli zostanie stwierdzone naruszenie praw serwisu, próba włamania lub działanie na szkodę serwisu. Ciasteczka Strona ta nie zbiera jakichkolwiek informacji, które same w sobie pozwoliłyby na identyfikację użytkownika bez jego zgody. Jakiekolwiek ciasteczka, które mogą zostać wykorzystane przez tę stronę, są wykorzystywane jednorazowo podczas sesji lub przechowywane, aby zachować ustawienia użytkownika. Ciasteczka nigdy nie są przekazywane osobom trzecim.

Zamknij