Wielbłąd dwugarbny

Wielbłąd dwugarbny

Występowanie
W stanie dzikim – głównie na pustyni Gobi i na półpustyniach Chin. W formie udomowionej – rozprzestrzeniony w wielu krajach.

Środowisko życia
Pustynie i półpustynie, suche stepy.

Pożywienie
Roślinność pustynna, nawet suche pędy, nie zjadane przez inne ssaki.
Zwierzę to jest bardzo odporne na brak wody.

Rozmnażanie
Po ciąży trwającej około 13 miesięcy rodzi się zwykle 1 młode, które w chwili narodzin waży średnio około 35 kg.

Ochrona i zagrożenia
Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony
Przyrody) dziki wielbłąd dwugarbny (Camelus bactrianus ferus) zaliczony jest do kategorii CR – krytycznie zagrożony wyginięciem.

Ciekawostki
Jest wykorzystywany jako zwierzę juczne i wierzchowe, rzadziej użytkowany jako siła pociągowa, dostarcza także mleka, mięsa, wełny i skóry.
Wielbłąd dwugarbny porusza się inochodem – to znaczy, że nogi jednej strony ciała poruszają się jednocześnie.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Więcej

Używamy plików cookie (ciasteczek) do przechowywania informacji takich, jak Twoje osobiste ustawienia strony. Wszystkie pliki pobierane z serwerów tego serwisu są zapisywane w logach, a następnie przechowywane i analizowane. Pliki logów nie zawierają prywatnych informacji, ale moga zawierać adres IP użytkownika, który jest automatycznie rozpoznawany przez nasze serwery. Dane te mogą być udostępniane instytucjom do tego powołanym, jeśli zostanie stwierdzone naruszenie praw serwisu, próba włamania lub działanie na szkodę serwisu. Ciasteczka Strona ta nie zbiera jakichkolwiek informacji, które same w sobie pozwoliłyby na identyfikację użytkownika bez jego zgody. Jakiekolwiek ciasteczka, które mogą zostać wykorzystane przez tę stronę, są wykorzystywane jednorazowo podczas sesji lub przechowywane, aby zachować ustawienia użytkownika. Ciasteczka nigdy nie są przekazywane osobom trzecim.

Zamknij