Zebra Chapmana

Zebra Chapmana

Występowanie
Afryka południowa, Zimbabwe, Botswana.

Środowisko życia
Sawanny i stepy.

Pożywienie
Głównie trawy i rośliny zielne.

Rozmnażanie
Po ciąży trwającej 12 miesięcy rodzi się jedno młode. Samice uzyskują dojrzałość płciową między 2 a 3 rokiem życia. Ogiery po osiągnięciu wieku około 5 lat zaczynają utrzymywać harem klaczy.

Ochrona i zagrożenia
Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) podgatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Ciekawostki
W niebezpieczeństwie zebra ratuje się ucieczką rozwijając prędkość do 65 km/h.
Naturalnymi wrogami zebr są lwy, lamparty, gepardy i hieny.
Zwierzę to zostało nazwane zebrą Chapmana na cześć przyrodnika Jamesa Chapmana.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Więcej

Używamy plików cookie (ciasteczek) do przechowywania informacji takich, jak Twoje osobiste ustawienia strony. Wszystkie pliki pobierane z serwerów tego serwisu są zapisywane w logach, a następnie przechowywane i analizowane. Pliki logów nie zawierają prywatnych informacji, ale moga zawierać adres IP użytkownika, który jest automatycznie rozpoznawany przez nasze serwery. Dane te mogą być udostępniane instytucjom do tego powołanym, jeśli zostanie stwierdzone naruszenie praw serwisu, próba włamania lub działanie na szkodę serwisu. Ciasteczka Strona ta nie zbiera jakichkolwiek informacji, które same w sobie pozwoliłyby na identyfikację użytkownika bez jego zgody. Jakiekolwiek ciasteczka, które mogą zostać wykorzystane przez tę stronę, są wykorzystywane jednorazowo podczas sesji lub przechowywane, aby zachować ustawienia użytkownika. Ciasteczka nigdy nie są przekazywane osobom trzecim.

Zamknij